Αναζήτηση

Πώς διαχειριζόμαστε τη φοβία και την επιθετικότητα στην θετική εκπαίδευση σκύλων
Η πιο συχνή ερώτηση που παίρνω στο γκρουπ μου στο Facebook Συμβουλές εκπαίδευσης σκύλων έχει να κάνει με #επιθετικότητα ή #φοβία προς άλλα ζώα ή ανθρώπους. Αποφάσισα λοιπόν να πω μερικά πράγματα εδώ.

Το πρώτο πράγμα που ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε είναι να περιμένουμε πότε ο #σκύλος μας θα εκδηλώσει την ανεπιθύμητη συμπεριφορά για να τον "διορθώσουμε". Αυτό μειώνει την εμπιστοσύνη του και την #αυτοπεποίθησή του. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για την αυτοπεποίθηση του σκύλου σου εδώ. Επίσης του δίνει να καταλάβει ότι πράττει σωστά και αντιδράει στο ερέθισμα εφόσον το συνδυάζει με κάτι αρνητικό, τη διόρθωση. Αν κάθε φορά που βλέπει έναν σκύλο και αντιδράει επειδή τον φοβάται, εμείς τον πνίγουμε, συνδυάζει το τράβηγμα στο λαιμό του με τον σκύλο. Επίσης, ακόμη και να σταματήσει η #ανεπιθύμητη #συμπεριφορά, τα #συναισθήματά του δεν θα αλλάξουν. Απλά θα έχει οδηγηθεί σε #μαθημένη #αβοηθησία (learned helpessness).

Το να αφήνουμε ένα σκύλο να εκδηλώσει μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά μας πάει μόνο πίσω. Όσο πιο συχνά συμβαίνει αυτό, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να επαναληφθεί στο μέλλον.

Άρα το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αποφύγουμε καταστάσεις που ζορίζουν το σκύλο μας.

Το δεύτερο, είναι η #παρατήρηση. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πότε ο σκύλος μας αντιδράει. Σε ποια απόσταση και σε τι συνθήκες. Πόσο έντονο είναι το ερέθισμα; Το σημείο που ο σκύλος μας αντιδράει ονομάζεται #κατώφλι (threshold). Ο σκύλος πρέπει να βρίσκεται μονίμως πίσω απ' αυτό. Αν αυτό είναι ανέφικτο σε ορισμένες περιπτώσεις, τότε χρησιμοποιούμε περισπασμούς. Δεν βασιζόμαστε όμως σε αυτό.

Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουμε είναι κυρίως η αλλαγή συσχετισμού. Πηγαίνουμε με τον σκύλο μας σε ένα σημείο που περνάει αυτό που φοβάται πχ παιδάκια σε μεγάλη απόσταση και όσο μένει ήρεμος #επιβραβεύουμε την ηρεμία με μια ξεχωριστή λιχουδιά που του αρέσει πολύ. #Σταδιακά μειώνουμε την απόσταση. Αυτό συνήθως είναι κάτι που οι κηδεμόνες δεν μπορούν να καταφέρουν μόνοι γιατί δεν γνωρίζουν από γλώσσα σώματος του σκύλου. Εάν δυσκολεύεστε, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία.


Για περισσότερες #συμβουλές για φοβικούς σκύλους μπορείτε να δείτε το βίντεό μου εδώΕγράψου για να λαμβάνεις στο email σου άρθρα, προσφορές και το δωρεάν ebook!