Αναζήτηση

Συμβουλές για την εντολή "Έλα"Το να μάθουμε το σκύλος μας να έρχεται σε μας όταν το φωνάζουμε είναι απ’ τις βασικότερες εντολές που θα μπορούσαμε να του διδάξουμε. Κυρίως γιατί μας επιτρέπει να κερδίζουμε την προσοχή του σε καταστάσεις που μπορεί να είναι επικίνδυνες για το ίδιο το ζώο πχ όταν είναι πολύ κοντά στον δρόμο και κινδυνεύει από αυτοκίνητα. Πολλά είναι τα λάθη που μπορούν να γίνουν και να καταλήξουμε να μην μας ακούει. Θα αναφέρω κάποια από αυτά:

Υπερβολική χρήση της εντολής

Πολλοί συνηθίζουμε να φωνάζουμε το σκύλο μας χωρίς ιδιαίτερο λόγο ή από καπρίτσιο. Συνήθως ο σκύλος δεν ανταποκρίνεται κι εμείς συνεχίζοντας να φωνάζουμε του μαθαίνουμε ότι το «Έλα» δεν σημαίνει τίποτα.

Δεν επιβραβεύουμε

Πρέπει να δείξουμε στο σκύλο μας πως ό,τι κι αν είναι αυτό που κάνει εκείνη τη στιγμή μακριά μας, εμείς έχουμε κάτι καλύτερο. Θυμηθόμαστε να κρατάμε μαζί μας λιχουδιές και όταν μας πλησιάζει να του δίνουμε, αρχικά χωρίς να τον έχουμε φωνάξει για να ξεκινήσει από μόνος του να έρχεται σε εμάς πιο συχνά, έπειτα προσθέτουμε και την εντολή καθώς έρχεται ώστε να συσχετίσει την πράξη με τη λέξη.

Λάθος περιβάλλον

Θέλει προσοχή το περιβάλλον στο οποίο προσπαθούμε να του μάθουμε την εντολή. Όταν γύρω του υπάρχουν πολλοί περισπασμοί αυξάνονται οι πιθανότητες να μην έρθει σε εμάς όταν το φωνάζουμε. Πρέπει να θυμόμαστε ότι θέλουμε συνεχείς επιτυχίες για να γίνει η εντολή συνήθεια στον σκύλο και δεν πρέπει να την χρησιμοποιούμε όταν ξέρουμε ότι δεν θα την ακούσει.

Πηγαίνουμε εμείς σε εκείνον

Αν δούμε ότι ο σκύλος δεν ανταποκρίνεται τρέχουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση κάνοντας λεπτούς και τσιριχτούς ήχους για να τραβήξουμε την προσοχή του. Αν τρέξουμε προς το μέρος του είναι πολύ πιθανόν να το θεωρήσει απειλή ή παιχνίδι και να τρέξει μακριά μας.

Το φωνάζουμε σε λάθος στιγμές

Δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ ο σκύλος να συνδυάσει το «έλα» με κάτι κακό. Αποφεύγουμε να τον φωνάξουμε όταν είναι να γυρίσουμε σπίτι, να πάμε στον γιατρό, ή να τον μαλώσουμε. Αντίθετα τον φωνάζουμε όταν είναι να πάμε βόλτα, να του δώσουμε το φαγητό του ή να παίξουμε μαζί του.

#σκύλος #έλα #εντολή #έρχεται #εκμάθηση #θετικήεκπαίδευση

131 προβολές
Εγράψου για να λαμβάνεις στο email σου άρθρα, προσφορές και το δωρεάν ebook!